fbpx

Gaskookplaat

keukenapparatuur drachten

In Nederland koken we veel op gas. Het is vertrouwd, snel en goedkoop is. De Oer-Hollandse merken Atag en Etna doen het goed maar er zijn ook ingrijpende veranderingen op komst. Nieuwbouw- wijken die milieuneutraal zijn, zonder gasleiding. Laat u vooraf goed informeren of loop eens binnen.

Inductie kookplaat

inductie

Inductie gebruikt elektriciteit en vereist speciale pannen. De kookplaat zelf wordt niet warm en is daardoor een veilige (inclusief een automatische stopsysteem) en efficiënte kookwijze. Na gas is het de ‘zuinigste’ kookplaat en heel eenvoudig schoon te houden.

Keramische kookplaat

De pan wordt verhit door een speciaal warmte- element onder het glas. Het is eenvoudig te reinigen en heeft vaak een strak design. Het vergt meer tijd om warm te worden maar blijft daardoor ook lang warm. Beschadigingen van de glasplaat zijn een nadeel.

Verschillen tussen gas, keramisch en inductie

Gas Keramisch Inductie
Aanschafprijs Laag Gemiddeld Gemiddeld
Nieuwe pannen Nee Ja Aanrader
Zuinigheid 50% – 60% 50% – 60% 80% – 90%
Snelheid koken Gemiddeld Gemiddeld Hoog
Hygiëne Gemiddeld Hoog Hoog
Temperatuur controle Gemiddeld Laag Hoog
Veiligheid Laag Gemiddeld Hoog
Onderhoud Lastig Eenvoudig Eenvoudig

Halogeen

Voor halogeen en keramisch gelden veelal dezelfde voor- en nadelen. Er wordt enkel een ander verwarmingselement gebruikt. Halogeen werkt met een lamp die zowel de keramische plaat verhit als de onderkant van de pan. Hierdoor worden de kookplaten erg warm en koelen ze ook langzaam af. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren als u kleine kinderen hebt. Halogeen kookplaten zijn goedkoop maar gaan  relatief gezien ook snel kapot. De halogeen kookplaat is makkelijk schoon te houden.

Wilt u graag de mogelijkheden voor uw keuken bespreken? Maak een vrijblijvende afspraak.